Algemeen
Wettelijke verankering en beleid. Wetgeving aangaande servicekosten is vastgelegd in het Burgerlijk Wetboek en wel de Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte, het besluit servicekosten en het besluit kleine herstellingen. Landelijk uitvoeringsbeleid binnen de (beperkte) ruimte geboden door dit wettelijk kader is neergelegd in het servicekostenbeleid van de huurcommissie.
Geschillenprocedure. De huurcommissie heeft geen bevoegdheid eventuele geschillen te beslechten over servicekostenafrekeningen in de zogenaamde vrije sector (geliberaliseerde huurovereenkomsten) waaronder Warande valt. De servicekostenafrekening wordt doorgaans uit beleefdheid in conceptvorm aan de bewonerscommissie ter inzage verstrekt voor het stellen van eventuele vragen. Een bewonerscommissie heeft echter geen instemmingsrecht v.w.b. de servicekostenafrekening. Een huurder die niet akkoord is met de afrekening dient zich tot de kantonrechter te wenden.
Beleidsboek Servicekosten en Nutsvoorzieningen Huurcommissie. De volledige titel van het beleidsdocument van de huurcommissie (voor eventuele consultatie onderaan deze pagina te downloaden) is in geval van de verhuur van Warande misleidend. Nutsvoorzieningen met collectieve meter, zoals de situatie voor Warandehuurders is, vallen gewoon onder servicekosten. De opsplitsing sinds 1 juli 2014 in servicekosten en nutsvoorzieningen betreft uitsluitend de doorberekening door de verhuurder van nutsvoorzieningen met een individuele meter. Voor dit privégebruik sluit de Warandehuurder echter rechtstreeks een contract af met een energieleverancier, ergo deze kosten worden niet in rekening gebracht bij de verhuurder. De nieuwste versie (juni 2015) is hieronder te downloaden.
Specifiek
Vb&t als de verhuurder/beheerder hanteert de volgende uitgangspunten bij de servicekostenafrekening:
(1) het huurcommissiebeleid wordt gehanteerd; (2) huurders betalen alleen voor de daadwerkelijk gemaakte kosten; (3) de afrekening is een kosten minus betaalde voorschotten verhaal; (4) voorschotten worden vastgesteld aan de hand van een servicekostenbegroting.
De servicekostenafrekening voor huurders Warande is opgebouwd uit de volgende componenten:
• Elektra. Dit betreft het elektriciteitsverbruik van de algemene verlichting en systemen in de gemeenschappelijke ruimten en voor wat betreft verlichting tevens de lampen aan de buitenzijde van het complex. De elektrische systemen zijn: de drie liften, automatische draaideuren, hydrofoorinstallatie, afzuiginstallatie parkeerkelder, automatische roldeur parkeergarage, waterafvoerpompen en kaartlezers.
• Schoonmaak. De verreweg grootste twee posten in deze kostengroep zijn het algemene schoonmaakcontract voor de gemeenschappelijke ruimten en het contract voor de glasbewassing. Een derde contract betreft de kwartaalschoonmaak van de parkeerkelder.
• WTW & CV/WW- installaties. Dit betreft de doorberekening van kosten voor de 24-uursservice door het betreffende onderhoudsbedrijf. Voor een onderhoudscontact met de 24-uursservice component niet gespecificeerd wordt voor de doorberekening naar de huurder een percentage van 20% gehanteerd. De periodieke onderhoudskosten aan de individuele cv-ketels worden cfm beleid huurcommissie niet doorberekend aan de huurder.
• Lift-/transportinstallaties. Onderhoudskosten en liftkeuringen mogen en worden niet doorbelast in de servicekosten. De kosten voor 24-uursservice mogen wel worden doorberekend aan de huurder. Voor een onderhoudscontact met de 24-uursservice component niet gespecificeerd wordt voor de doorberekening naar de huurder een percentage van 20% gehanteerd.
• (Nood)verlichting. Dit betreft de kosten van nieuwe lampen en dat deel van de kosten voor vervanging en herstelling door een installatiebedrijf die cfm het beleid huurcommissie doorberekend mogen worden in de servicekosten. In eigen overzichten wordt de term 'Vervanging lampen' gebruikt.
• Installaties/voorzieningen. Onder deze verzamelpost vallen de doorberekening van 24-uur servicecontracten (bereikbaarheidsovereenkomsten) voor toegangssystemen en de stroomvoorziening. Dit betreft de 24-uursservice door Wiek de Laat (m.i.v. jaar 2017) en de 24-uur bereikbaarheidsovereenkomst met Mansveld.
• Glasschadefonds. Dit betreft een collectieve glasschadeverzekering afgesloten door de eigenaar voor alle huurders.
Het aandeel van de individuele huurder wordt bepaald volgens een verdeelsleutel. Dit gebeurt voor Warande op basis van het aantal appartementen waardoor de verdeelsleutel op 43 uitkomt.
Voor wat betreft servicekosten en leegstand: Indien een appartement bijvoorbeeld drie maanden leeg heeft gestaan, zijn de servicekosten over deze maanden voor rekening van de eigenaar. Huurders betalen in principe dus alleen voor wat er daadwerkelijk is betaald, over de periode dat ze gehuurd hebben.
Over de servicekosten brengt vb&t het maximaal toegestane percentage van 5% extra administratiekosten in rekening. Hiervoor sluit vb&t de serviceovereenkomsten af, administreert het gehele jaar de ontvangen voorschotten en de betaalde facturen. Daarnaast ziet vb&t toe op een correcte uitvoering van de werkzaamheden en jaarlijks wordt het voorschot beoordeeld, zo nodig aangepast en afgerekend met de huurders.
In het geval van Warande is elk kalenderjaar een servicekostenjaar.
Een servicekostenafrekening wordt onder normale omstandigheden binnen een termijn van een half jaar na het verstrijken van de afrekenperiode afgerekend met de huurders. Op het moment dat de afrekening wordt opgesteld wordt tevens een begroting voor de nieuwe afrekenperiode opgesteld. Op basis hiervan wordt het voorschot voor de nieuwe afrekenperiode vastgesteld. Een mogelijke aanpassing van het voorschot inclusief de datum van aanpassing wordt gelijktijdig met de afrekening verstuurd.
Overzichten
Zie webpagina ontwikkeling servicekosten. Voor de aan de servicekostenafrekening gerelateerde overzichten elektriciteitsgebruik zie de tabellen onderaan de pagina Algemene verlichting