Algemeen
Appartementencomplex Warande bestaat uit 43 huurappartementen in de vrije sector en is gelegen aan het Gagelboschplein te Eindhoven als onderdeel van de inmiddels voltooide nieuwe parkwijk Zuiderpark. Warande dateert van eind 2010. Eigenaar van het appartementencomplex is Archipel, een organisatie op het gebied van verzorging en verpleging in Eindhoven en omgeving. Verhuurder en beheerder van het Warande is vb&t vastgoedmanagement bv.
De bewonerscommissie Klankbord Warande is opgericht eind 2014 om de collectieve huurdersbelangen van het appartementencomplex Warande in de zin van de Wet overleg huurders verhuurder (de Overlegwet) te vertegenwoordigen. Naast de behartiging van de collectieve huurdersbelangen is een tweede belangrijke doelstelling van Klankbord Warande het bevorderen van de samenhorigheid en het verhogen van het gevoel van de bewoners samen onder een dak te wonen.
Warande kent een divers huurdersbestand. Naar de stand van januari 2019 wordt driekwart van het huurdersbestand gevormd door senioren veelal reeds met pensioen. Naast deze categorie seniorenhuurders, intern vaak aangeduid als de ‘permanente’ bewoners, kent Warande een groep jonge huurders aan het begin van hun carrière waarvan het overgrote deel expats zijn en veelal werkzaam op de High Tech Campus of bij ASML.
Organisatievorm
Anders dan een huurdersorganisatie is Klankbord Warande geen rechtspersoon noch in enigerlei opzicht organisatorisch vergelijkbaar met een verenigingsvorm. Qua organisatiestructuur is Klankbord Warande mogelijk uniek binnen de familie van bewonerscommissies. Klankbord Warande bestaat uit een actieve huurder verder aangeduid als coördinator; in die zin kan Klankbord Warande dus opgevat worden als een eenmanscommissie. Het concept evenwel achter de benaming coördinator is dat deze naar behoefte overige huurders of bewoners mobiliseert voor specifieke taken en bijdragen al dan niet van een beperkte tijdsduur. Om voldoende waarborg te hebben dat Klankbord Warande de juiste signalen (klanken) opvangt om op representatieve wijze de gezamenlijke huurdersbelangen te kunnen vertegenwoordigen is een bewonersconsultatie-orgaan in het leven geroepen namelijk een bewonersraad. Voor regeling bewonersraad: zie onder Archief. Huurders worden geacht akkoord te gaan met de behartiging van hun collectieve belangen door Klankbord Warande na verstrekking van een e-mailadres (of indien niet per e-mail bereikbaar een telefoonnummer alsmede toestemming voor ontvangst van schriftelijke informatie in hun brievenbus) waardoor zij op de hoogte gehouden kunnen worden van de activiteiten van Klankbord Warande. Een huurder hoeft geen actieve bijdrage te leveren om tot de achterban van Klankbord Warande gerekend te worden of aan enige sociale activiteiten mee te doen. In het laatste kwartaal van het lopende jaar wordt een vergadering uitgeschreven voor alle huurders. Tijdens deze vergadering legt Klankbord Warande verantwoording af over de activiteiten verricht in het afgelopen jaar en worden de plannen voor het komende jaar voorgesteld voor uiteindelijke goedkeuring door de bewonersraad.
Naamgeving
Met de aanduiding klankbord willen we tot uiting laten komen dat de bewonerscommissie de opgevangen klanken (lees: signalen, meningen) van de bewoners betreffende hun kwaliteit van wonen wil opvangen en versterken richting beheerder, eigenaar of eventueel ruimer naar de gemeente; dus een klankbord in de oorspronkelijke, meer letterlijke betekenis van het woord. Daarentegen vervult de bewonerscommissie voor de beheerder de functie van een klankbord in de meer gebruikelijke betekenis van het woord zoals bijvoorbeeld voor het toetsen van beleidswijzigingen en beoogde verbeteringen.
Visie
Klankbord Warande wil een bewonerscommissie zijn die “leeft” onder de bewoners en door de bewoners beleefd wordt als hun collectieve stem. Klankbord Warande wil representatief en relevant zijn. Representatief voor zijn achterban en relevant voor woonbelangenbehartiging, woonveiligheid en woonplezier van de bewoners die het vertegenwoordigt. Hoewel de raison d’être van een bewonerscommissie de gezamenlijke huurdersbelangen zijn, heeft Klankbord Warande zijn tweede doelstelling, die op sociaal gebied ligt, even hoog in zijn vaandel staan. Naast bevordering van het Warandegevoel (het gevoel in Warande samen met 42 andere huurders, hoe divers van samenstelling ook, op prettige wijze in één appartementencomplex te wonen) streeft Klankbord Warande ernaar dat iedere bewoner zich op termijn ook steeds meer een ‘Zuiderpark-er’ gaat voelen. Met name voor senioren op leeftijd wil Klankbord Warande binnen zijn (beperkte) vermogen kansen bieden voor en bijdragen aan het leggen en onderhouden van sociale contacten in Warande en op het Zuiderpark ter voorkoming van sociaal isolement. Dit vooral ook in de context van de zogenaamde participatiemaatschappij waar ook een gemeente als Eindhoven steeds meer een ‘terugtrekkende’ beweging maakt en derhalve de eigen sociale netwerken en vangnetten naar verwachting steeds belangrijker gaan worden.
Wat is Klankbord Warande niet?
Klankbord Warande is geen quasi- of semi-huismeester bij afwezigheid van een echte huismeester in dienst bij de beheerder. In plaats van een huismeester op locatie heeft de beheerder een zogenaamde servicedesk op afstand (telefonisch en per e-mail bereikbaar) ingericht die valt onder de verantwoordelijkheid van de aangewezen technisch manager voor het pand. In principe dienen storingen en reparatieverzoeken betreffende de algemene ruimten en voorzieningen dan ook aan deze servicedesk gericht te worden; echter waar wenselijk en mogelijk, het algemeen huurdersbelang meer dienende of omwille van coördinatie of interne informatieverstrekking geprefereerd, neemt Klankbord Warande deze communicatie naar de servicedesk voor haar rekening. Tevens fungeert Klankbord Warande als contactpersoon voor bedrijven belast met reparaties en opheffingen van storingen aan de gemeenschappelijke installaties en voorzieningen.
Intern binnen het bewonersbestand dient de bewonerscommissie niet opgevat te worden als een soort bewaker van de huisregels. Naleving van de huisregels (deze maken deel uit van de individuele huurovereenkomst) is de verantwoordelijkheid van iedere bewoner en het toezien hierop is een taak die berust bij de beheerder. Door Klankbord Warande zal alleen indien noodzakelijk geacht uit oogpunt van het gemeenschappelijke belang van de bewoners worden gerefereerd aan dit huishoudelijk reglement of op verzoek van de bewonersraad.
Overleg met beheerder
Frequent wordt overleg gepleegd door Klankbord Warande met de beheerder. Zo vindt minimaal een keer per jaar geagendeerd periodiek overleg plaats waarbij de beheerder vertegenwoordigd wordt door de accountmanager en de technisch manager. Dit betreft een algemeen overleg dat een verhuurder conform de Overlegwet ten minste eenmaal per jaar moet voeren met een bewonerscommissie. Tussentijds zijn er in de praktijk veelvuldig contacten met beide functionarissen, doorgaans per mail of telefoon. Klankbord Warande streeft ernaar in goede harmonie en samenwerking met de beheerder de kwaliteit van wonen te handhaven en waar noodzakelijk of wenselijk geacht woonverbeteringen te realiseren. Voor informatie over de rechten van een bewonerscommissie: zie Rechten bewonerscommissie .
Interne communicatie
Als primair communicatiemiddel voor berichtgeving naar de bewoners wordt gebruik gemaakt van e-mail onder toepassing van zogenaamde BCC-adressering. Met de expats wordt e-mailcommunicatie onderhouden in de Engelse taal of ingeval van 1 bericht naar alle bewoners wordt in een kader boven het Nederlandstalig bericht kort in het Engels aangegeven waarover het bericht gaat en eventueel punten van speciaal belang. Huurders die niet per e-mail bereikbaar zijn worden afhankelijk van urgentie per telefoon of door middel van een briefje in hun brievenbus verwittigd of achteraf via een uitgave van de periodieke nieuwsbrief Warande Klanken. Door middel van serviceberichten worden mededelingen verspreid over storingen en defecten in het complex. Voor centrale en makkelijk toegankelijke opslag van achtergrondinformatie en raadpleging van overige niet-vluchtige informatie is deze website bedoeld.
Met ingang van 2019 is ten behoeve van onderlinge laagdrempelige communicatie tussen bewoners van Warande een besloten Facebook-groep gecreëerd ( noot: na opheffing bewonerscommissie onder de naam KlankBook voortgezet; zie logo onderaan deze pagina). Klik op de FB-knop van Warande Gagelboschplein onderaan deze pagina voor lid worden van de groep. Tevens zal deze besloten groep gebruikt worden door Klankbord Warande als een aanvullend communicatiemedium op de e-mailberichtgeving en eventueel verspreiden van andersoortige informatie.
Sociale evenementen
Door de samenwerkende bewonerscommissies van Leilinde en Warande worden jaarlijks onder de vlag van de overkoepelende bewonerscommissie Zuiderpark een aantal sociale evenementen georganiseerd voor de bewoners van Leilinde en Warande ter bevordering van de onderlinge samenhorigheid op het Zuiderpark. Aankondiging van de diverse evenementen (nieuwjaarsbijeenkomst, zomer-BBQ en een kerstbijeenkomst) geschiedt op de publicatieborden van de complexen in de entree-hallen Leilinde en Warande. Voor de jaarlijkse BBQ worden tevens inschrijvingsformulieren verspreid per appartement.

DISCLAIMER: De informatie op deze website is samengesteld als een combinatie van eigen productie, kennis en ervaring aangevuld met informatie verzameld uit diverse open internetbronnen. Hoewel met de nodige zorgvuldigheid samengesteld en bijgehouden, kan feitelijke onjuiste informatie of inmiddels gedateerde informatie niet worden uitgesloten.